Astrolabium

'

                      Astrolabium Anatomie


Het astrolabium is een vernuftig sterrenkundig meetinstrument. Het werd meer dan duizend jaar gebruikt om hoeken te meten en sterrenvraagstukken eenvoudig op te lossen. Zo kan je er voor elke datum en tijd mee voorspellen waar de zon en de sterren op de hemelbol zullen staan en ook andersom kan je  de datum en de tijd afleiden uit de stand van de sterren en de zon. Het is als het ware een analoge rekenmaschine die altijd werkt, zonder batterij.


In het boek 'Astrolabium Anatomie' lees je, na een sterrenkundige opfrisser, hoe het instrument in elkaar zit, hoe je ermee werkt en wat de geschiedenis ervan is. Om de kern van de zaak te snappen heb je geen wiskunde nodig. Die is voor liefhebbers daarvan toegevoegd. Het boek is bedoeld voor beginnende en gevorderde belangstellenden voor het astrolabium.


Je kan zo'n instrument eenvoudig zelf te maken door met de kant en klare bouwtekeningen en -aanwijzingen die je in het boek  en op deze site vindt. Als je daarvan geen of minder gebruik maakt kan je door aanpassing van het reken- en tekenmodel een instrument naar eigen smaak maken. Dat wordt ingewikkelder. De modelen staan beide in het boek en, digitaal bewerkbaar, op deze site (knop Reken- en Tekenmodellen). 


Geniet van de wereld van het astrolabium en verbaas je. Ga grasduinen in dit boek en bewonder de slimheid en het vakmanschap van de bedenkers en makers van astrolabia.

AA V5 Februari 2022 - versie 5